Se schimbă modul de calcul al pensiilor din România, formula de bază. S-a schimbat legea, totul se întâmplă din 2024

de: Alexandru Puiu
06 12. 2023

După numeroase dezbateri, scandaluri și negocieri în jurul noii legi a pensiilor, documentul final a fost publicat în Monitorul Oficial și urmează să-și facă simțite efectele în România. Cu această ocazie, aflăm în mod sigur că toate pensiile stabilite în conformitate cu vechea legislație vor fi recalculate și, în cazul celor care ar putea avea de suferit după noua formulă, vor rămâne neschimbate.

Legea 360/2023 este noua lege a pensiilor, proaspăt publicată în monitorul oficial. În conformitate cu noua lege, se schimbă modul în care sunt calculate veniturile lunare ale pensionarilor. Conform note de fundamentare, noul document își propune “asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice”.

Citește și: Pensii majorate și cu 70%, confirmate de Casa de Pensii. Cine vor fi privilegiații în 2024, românii care au de câștigat mai mult

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în 2024

Din noua lege a pensiilor, reiese că actualul punct de pensie va fi înlocuit cu un punct de referință, iar valoarea totală a pensiei va fi rezultatul înmulțirii dintre numărul total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Acestea din urmă se va calcula prin raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei, deoarece în 2024, anul în care e programată aplicarea măsurilor amintite, pensiile vor fi majorate cu aproximativ 14%. Folosind același calcul, la valoarea actuală a punctului de pensie, de 1.785 de lei, ar rezulta o valoare a punctului de referință de 71 de lei.

În final, numărul total de puncte realizat de un român asigurat se obține prin însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate. Cea mai nouă noțiune pe care trebuie să ți-o asumi este punctul de stabilitate care funcționează ca un bonus pentru cei care au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Numărul lor se suplimentează după cum urmează:

  • 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Citește și: Ce se întâmplă în 2024 cu pensiile românilor, cu majorările de taxe și impozite. Detaliile confirmate de ministrul Finanțelor

Se recalculează pensiile din România

Deși noua lege a pensiilor a intrat în vigoare acum, principalele ei efecte se vor resimți începând cu 1 septembrie 2024, cu o mențiune foarte importantă. Procesul de recalculare nu va fi instant pentru toată lumea, ci, în teorie, ar trebui să se finalizeze până la 1 martie 2025. La momentul respectiv, se va încheia determinarea numărului total de puncte pentru fiecare pensionar din România și se va stabili cuantumul final al pensiei. În acest scop, pensionarii români nu trebuie să facă absolut nimic. Întregul proces este automatizat.